Na Godišnjoj skupštini FEDARENE službeno je primljena i MENEA

Na  Godišnjoj skupštini FEDARENE, održanoj 31. svibnja u Berlinu, u punopravno članstvo su primljeni novi članovi – Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA i Energy La Réunion iz Francuske (prekomorski departman u Indijskom oceanu). Skupština je odobrila nove ugovore i aktivnosti kojima FEDARENE nastavlja svoje djelovanje širom Europske unije, a od nedavno, sudjelovanjem u inicijativi Global Covenant i globalno. Posebna rasprava vodila se oko prijedloga Razvojnog i poslovnog plana koji je na prijedlog predsjednika Julija Domca izradio Limerick Institute of Technology. Ovim planom ustanovit će se novi ustroj Udruženja, omogućiti proširenje kapaciteta ureda u Bruxellesu i novo zapošljavanje djelatnika te modernizirati poslovanje. Važna odluka donesena je i smislu revizije izračuna članarine pri čemu nova formula u obzir uzima bruto nacionalni dohodak, broj stanovnika područja i broj djelatnika agencije ili organizacijske strukture regije članice.

Udruženje FEDARENE osnovano je 8. lipnja 1990. godine na inicijativu šest europskih regija – Rhone-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, te su regije željele omogućiti da se njihov glas o problemima energetike i okoliša čuje u Europskoj komisiji i na cijeloj europskoj razini. Vrlo brzo FEDARENE je već 1995. narastao na četrdeset članica, a ured u Bruxellesu osnovan je još u studenome 1991. Danas FEDARENE ima više od 83 člana u 20 europskih zemalja. Od samih početaka FEDARENE je služio i kao poticaj za stvaranje novih energetskih agencija koje danas širom Europe djeluju kao pokretačka snaga novih ideja u energetici, ali i kao glavni mehanizam potpore održivom energetskom razvitku svojih regija.

27 godina FEDARENE djeluje u cilju provođenja boljih energetskih politika i očuvanja okoliša, a današnjom Godišnjom skupštinom u Berlinu potvrdili su da svake godine rastu u broju članica, a samim time i osnažuju svoj utjecaj na razini EU.

Preuzeto s Internet stranice Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e.