MENEA u sklopu projekta CEESEU organizira tri radionice vezane uz izradu i provedbu Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP-a)

Međimurska energetska agencija d.o.o. od studenog 2020. godine provodi projekt CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Istočne Europe. Glavni cilj projekta CEESEU je podizanje kapaciteta lokalnih samouprava u ciljanom području kako bi razvili Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka – SECAP (engl. Sustainable Energy and Climate Action Plan). Koncept SECAP-a razrađen je od strane inicijative Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors) te daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova u lokalnoj samoupravi te definira mjerljive aktivnosti za smanjenje emisija, identificira mjere energetske učinkovitosti, uključuje ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije te se istovremeno cjelokupna situacija promatra i iz aspekta energetskog siromaštva. Također sadržava mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama, orijentirajući se na lokalne rizike poput poplava ili toplinskih valova.

U svrhu ostvarenja glavnih ciljeva projekta CEESEU, odnosno povećanja kapaciteta djelatnika u lokalnim samoupravama u sklopu projekta održati će se nekoliko radionica informativnog i edukativnog karaktera namijenjenih jedinicama lokalne i regionalne samouprave i ostalim zainteresiranim dionicima na temu izrade i provedbe SECAP-a.

Sukladno tome, Međimurska energetska agencija d.o.o. organizira prvu u nizu od tri radionice na temu „Uloga Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka u razvoju lokalne zajednice“ koja će se održati u četvrtak, 2. veljače 2023. godine  s početkom u 9:30 sati u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. na adresi Bana Josipa Jelačića 22B, 40 000 Čakovec.

Ukoliko smatrate da je Vaša institucija spremna postati dijelom borbe protiv klimatskih promjena te se bavi ili se planira baviti pitanjima koja se tiču energetskog i klimatskog planiranja, energetske učinkovitosti, upotrebe obnovljivih izvora energije, energetskog siromaštva i/ili pravedne tranzicije na lokalnoj i regionalnoj razini pridružite se ovoj radionici kako biste se informirali o inicijativi Sporazuma gradonačelnika i o ulozi SECAP-a u razvoju lokalne zajednice. Stručnjaci iz Međimurske energetske agencije d.o.o. dodatno će podijeliti informacije vezane uz sam proces pristupanja Sporazumu gradonačelnika i izrade SECAP-a kao i prednostima ovakvog dokumenta za lokalnu samoupravu.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, ljubazno Vas molimo da potvrdite svoj dolazak na e-mail adresu danijela.vrtaric@menea.hr najkasnije do utorka, 31. siječnja 2023. godine do 15:00 sati. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju te nam se slobodno možete javiti na broj telefona 040 395 559.