MENEA sudjelovala na sastanku projektnih partnera u sklopu projekta CEESEU-DIGIT organiziranom u Estoniji

Međimurska energetska agencija d.o.o. je u razdoblju od 21. pa do 23. svibnja 2024. godine sudjelovala na sastanku u sklopu projekta CEESEU-DIGIT financiranog sredstvima Europske Unije kroz program LIFE. Sastanak je održan u Estoniji, točnije u primorskom turističkom gradu Narva Jõesuu smještenom na sjeveroistoku Estonije uz Finski zaljev na Baltičkom moru.

Glavni cilj projekta CEESEU-DIGIT je povećanje kapaciteta službenika u jedinicama regionalne samouprave i ostalih dionika u šest regija Srednje i Istočne Europe za potrebe razvoja regionalnih energetskih i klimatskih akcijskih planova.

Tijekom trodnevnog sastanka projektni partneri su raspravljali o tekućim projektnim aktivnostima s posebnim osvrtom na ključne probleme s kojima su se susretali u posljednjih nekoliko mjeseci provedbe projekta, a sve s ciljem pronalaska zajedničkih rješenja i uspješne provedbe projekta do kraja studenog 2024. godine. Uz sastanak projektnih partnera održano je nekoliko radionica i treninga u sklopu kojih su projektni partneri povećali svoje kapacitete u temama vezanim uz participativno budžetiranje, komponente ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u sklopu pravedne tranzicije te načine osiguranja društvene i političke podrške CEESEU-DIGIT aktivnostima od strane relevantnih lokalnih i regionalnih dionika. Svo znanje stečeno tijekom provedenih radionica, biti će preneseno i djelatnicima Međimurske županije i ostalim zainteresiranim dionicima koji će biti uključeni u izradu Regionalnog energetskog i klimatskog plana za Međimursku županiju.

Treći dan sastanka bio je namijenjen studijskom posjetu naselju Kohtla-Nõmme smještenom u općini Toila, u okrugu Ida-Viru, na sjeveroistoku Estonije. Navedeno naselje poznato je po podzemnom rudniku uljnog škriljevca koji je bio operativan do 2001. godine, nakon čega je na tom mjestu otvoren Estonski rudarski muzej.

Za više informacija o projektu pratite Facebook stranicu dostupnu na sljedećoj POVEZNICI.

 

Izradu članka sufinancirala Europska unija u sklopu projekta CEESEU-DIGIT kroz program LIFE. Iznesena mišljenja samo su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili CINEA-e. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.