MENEA sudjelovala na Energetskom danu 2024. u Rijeci

 

Dana 1. ožujka 2024. godine, u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci, Regionalna energetska agencija Kvarner u suradnji s Primorsko-goranskom županijom upriličila je još jedno izdanje konferencije „Energetski dan“. Kao i uvijek, program je okupio izlagače koji svojim djelovanjem doprinose ostvarivanju energetske tranzicije u Hrvatskoj, a predstavljeni su brojni projekti kojima se želi ubrzati prelazak na čiste oblike energije i unaprijediti energetsku učinkovitost.

Uz predstavnike Regionalne energetske agencije Kvarner, uzvanicima su se u ime Primorsko-goranske županije na samom početku obratili pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Sanjin Vranković, donedavni ravnatelj Agencije, te pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Prva izlaganja održali su djelatnici tvrtke HEP ODS Elektroprimorje Rijeka. Direktor Vitomir Komen održao je izlaganje o modernizaciji distribucijske mreže Grada Rijeke, Kristijan Jurilj govorio je o integraciji distribuiranih izvora električne energije na području PGŽ, a Martina Biondić o tehničkim uvjetima i pravilima priključenja distribuiranih izvora na elektroenergetsku mrežu.
Program je nastavljen prezentacijom projekta „Small Hydrogen Valley – Living Lab“, kojeg su u ime Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održali dekan Lado Kranjčević i profesor Vladimir Franki.

Uslijedio je niz prezentacija koje su održali predstavnici hrvatskih energetskih agencija. Izlaganje na temu „Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci“ održala je Nataša Turina iz Regionalne energetske agencije Kvarner, a uvodno je o zgradi Guvernerove palače govorila i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija. Tena Maruševac i Simona Tršinar iz Regionalne energetsko-klimatske agencija Sjeverozapadne Hrvatske predstavile su projekte D2Heat i IN-PLAN koji se bave modernizacijom i dekarbonizacijom sektora daljinskog grijanja u Hrvatskoj, odnosno integriranim energetskim, klimatskim i prostornim planiranjem. Izlaganje pod nazivom „Ima li Hrvatska kapacitete za energetsku obnovu zgrada po stopi od 3% godišnje?“ održao je Denis Premec iz Regionalne energetske agencije Sjever, a Alen Višnjić iz Međimurske energetske agencije d.o.o. predstavio je projekt TRANSGEO koji je fokusiran na revitalizaciju napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije. Ovaj dio programa zaključili su Dalibor Jovanović i Doris Pajković iz Istarske Regionalne Energetske Agencije, izlaganjem o ulozi plave energije u energetskoj tranziciji Istarske županije.

Program Energetskog dana završen je prezentacijom koju je održao Vedran Krušvar iz Regionalne energetske agencije Kvarner, koji je podsjetio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća te je pozvao stanovnike Primorsko-goranske županije da kontaktiraju Agenciju u slučaju da trebaju stručni savjet u vezi s prijavom svojih projekata.

Izvor: Regionalna energetska agencija Kvarner