MENEA sudjelovala na Energetskom danu 2023. u Rijeci

 

Dana 24. veljače 2023. godine u prostorijama RiHuba u Rijeci održana je tradicionalna manifestacija „Energetski dan“, koju su organizirali Primorsko-goranska županija, Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije i Regionalna energetska agencija Kvarner. Radi se o godišnjoj konferenciji koja je iznova objedinila niz izlaganja i panel diskusiju, a okosnicu programa činile su teme povezane s energetskom tranzicijom uz predstavljanje brojnih projekata i inicijativa kojima se u Hrvatskoj nastoji unaprijediti energetska učinkovitost te ubrzati prelazak na čiste oblike energije.

Nazočnima se uvodno obratio Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner, koji je najavio program, a okupljene je potom pozdravio i Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije. Uslijedile su prezentacije projekata najavljenih izlagača. Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever, govorio je o opskrbi energijom kao grani strateškog planiranja u poduzećima, a posebno se u tom kontekstu osvrnuo na mogućnosti koje otvara uvođenje objedinjene javne nabave. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, predstavio je projekte REFINE i PVMax, kojima se potencijalnim parterima nudi savjetovanje te pomoć pri razvoju alternativnih financijskih modela i alata s ciljem lakšeg i učinkovitijeg financiranja projekata energetske učinkovitosti. Program je nastavljen prezentacijom Alena Višnjića, direktora Međimurske energetske agencije. U fokusu njegovog izlaganja bila su dva projekta financirana kroz EU program LIFE. Radi se o projektima Regio1st – Implementacija načela “Energetska učinkovitost na prvom mjestu” u regionalnom planiranju i CEESEU – DIGIT – Dizajn i provedba regionalnih javnih inicijativa za pravednu energetsku tranziciju održive energetske unije Središnje i Istočne Europe koji su, prvi iz aspekta energetske učinkovitosti, a drugi s naglaskom na borbu protiv energetskog siromaštva, usredotočeni na izradu ili reviziju energetski relevantne strateške i planske dokumentacije na nacionalnoj, regionalnoj te lokalnoj razini. Vedran Krušvar iz Regionalne energetske agencije Kvarner govorio je o provedbi projekta ISLANDER koji je financiran u okviru programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a intencija mu je afirmirati rješenja za bržu dekarbonizaciju europskih otoka. Damir Juričić, zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, prisutnima je predstavio plan energetske tranzicije Sveučilišnog kampusa u Rijeci. Na koncu, ovaj dio programa zaključio je Damir Medved, također sa Sveučilišta u Rijeci, koji je najavio početak provedbe novog projekta EDIH Adria, financiranog kroz program EU Digitalna Europa. Sveučilište će koordinirati provedbu ovog projekta čije će aktivnosti biti usmjerene na rad s poduzetnicima, ali i s predstavnicima obrazovnog te javnog sektora i kreatorima politika, a s ciljem da se unaprijedi stupanj digitalizacije uključenih korisnika.

Konferencija „Energetski dan“ zaključena je panel raspravom koju je moderirao Darko Jardas, a kao sudionici pridružili su mu se čelni ljudi okupljenih energetskih agencija iz Hrvatske: Julije Domac, Ivan Šimić i Alen Višnjić. Kroz panel raspravu dodatno su razmotreni neki aspekti održanih izlaganja, ali su jednako tako istaknuti izazovi i prilike koje u ovom trenutku bitno određuju energetsku tranziciju u Hrvatskoj.

Izvor teksta i fotografija: Regionalna energetska agencija Kvarner.

#Regio1st