MENEA prijavila projekt CEESEU na program Horizon 2020

U suradnji s 12 partnera iz 11 zemalja središnje i istočne Europe, Međimurska energetska agencija d.o.o, MENEA na nedavno zatvoreni javni poziv programa Horizon 2020 prijavila je projekt akronima CEESEU. Puni naziv projekta je Central and Eastern European Sustainable Enargy Union, odnosno Unija održive energije središnje i istočne Europe.

Projekt je prijavljen na javni poziv kojim se potiče izgradnja nisko-ugljične, otporne klime budućnosti, odnosno konkretnije sigurna, čista i učinkovita energija. Sam je projekt nastavak drugog projekta koji se provodi također financiran putem programa Horizon 2020, PANEL 2050, a čiji je cilj dati potporu lokalnim vlastima u 11 zemalja središnje i istočne Europe da se počnu kretati prema nisko ugljičnoj zajednici.

Cilj projekta CEESEU je podizanje kapaciteta lokalnih samouprava u ciljanom području kako bi razvili SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan – Akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena). Ti dokumenti potiču povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova te time pomažu regijama da zadovolje klimatske ciljeve Europske unije. Kako bi pružila potporu za navedenu aktivnost, MENEA je u projekt uključila i dvije općine s područja Međimurske županije, a radi se o općinama Nedelišće i Sveti Juraj na Bregu. U sklopu projekta za njih će se izraditi dokumenti SECAP-a te će se edukacijama podići kapaciteti zaposlenika općina kako bi iste mogli uspješno i implementirati.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.498.375,00 eura, od čega je MENEA-in dio 108.750,00 eura. Osim hrvatskih partnera, na projektu sudjeluju i partneri iz Estonije (koji su i vodeći partner projekta), Austrije, Slovenije, Latvije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Njemačke i Bugarske. Planirano trajanje projekta je 36 mjeseci, a planirani početak u proljeće sljedeće godine.