MENEA potpisala ugovor o sufinanciranju projekta u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska 2021 – 2027

 

U Ljubljani se 26. veljače 2024. godine u Kući Europske unije održalo potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata odobrenih u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska 2021 – 2027.

Međimurska energetska agencija d.o.o. je potpisala ugovor za sufinanciranje projekta I-PRODER – Izazovi za sprječavanje i suzbijanje energetskog siromaštva vrijednog 505.352,00 eura, od čega budžet MENEA-e iznosi 177.620,00 eura uz 80% sufinanciranja iz europskog fonda, odnosno 20% vlastitog doprinosa. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca. Datum početka provedbe projekta je 1. travnja 2024. godine, a datum završetka projekta 31. ožujka 2026. godine.

Glavni cilj projekta I-PRODER je unaprijediti znanje i kompetencije različitih donositelja odluka te potaknuti njihovu suradnju i predanost ka djelovanju u smjeru sprječavanja energetskog siromaštva u kućanstvima na prekograničnom SI-HR području. Projektne aktivnosti će doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva kroz aktivnosti usmjerene na poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Uz Međimursku energetsku agenciju d.o.o. partneri na projektu su Regionalna energetska agencija Sjever, Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje i Lokalna energetska agencija za Pomurje.

Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. Alen Višnjić je prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekta istaknuo kako su MENEA, Regionalna energetska agencija Sjever, Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje te Lokalna energetska agencija za Pomurje partneri u ovom projektu posvećenom sprječavanju i suzbijanju energetskog siromaštva aktivnostima usmjerenim na poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima pograničnog područja. Naglasio je da će se projekti rezultati odražavati u nižoj potrošnji energije i boljem iskorištenju endogenog potencijala lokalnih izvora energije te – u konačnici – manjoj emisiji ugljičnog dioksida. Formirat će se i prekogranična mreža organizacija čija će dugoročna suradnja biti usmjerena na praćenje provedbe protokola te razvoja novih instrumenata u području rješavanja energetskog siromaštva.

 

 

Izvor: Međimurska županija