MENEA postala član FEDARENE-a

Predsjednik FEDARENE-a, g. Julije Domac koji je ujedno i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA, prihvatio je kandidaturu Međimurske energetske agencije d.o.o. za članstvo u tom Europskom udruženju regija i energetskih agencija te je time MENEA od nedavno postala punopravni član istog.

Udruženje FEDARENE osnovano je 8. lipnja 1990. na inicijativu šest europskih regija – Rhone-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, te su regije željele omogućiti da se njihov glas o problemima energetike i okoliša čuje u Europskoj komisiji i na cijeloj europskoj razini. Vrlo brzo FEDARENE je već 1995. narastao na četrdeset članica, a ured u Bruxellesu osnovan je još u studenome 1991. Danas FEDARENE ima više od 65 članova u 15 europskih zemalja.

Sve od početka FEDARENE je služio kao poticaj i za stvaranje novih energetskih agencija koje danas širom Europe djeluju kao pokretačka snaga novih ideja u energetici, ali i kao glavni mehanizam potpore održivom energetskom razvitku svojih regija. Energetske agencije povezuju sudionike na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, donositeljima odluka na svim ovim razinama pružaju savjete i praktičnu potporu.

Raznolikost članova FEDARENE-a pokazuje širok raspon kompetentnosti te time pruža rješenja za gotovo sve probleme u polju energetike i zaštite okoliša. Lokalno, podiže se javna svijest kroz mnoštvo različitih aktivnosti kao na primjer radionice, konferencije, izložbe, izrada dokumenata te sastanci sa lokalnim dionicima na široj i užoj profesionalnoj razini. U jednakoj se mjeri surađuje sa lokalnim dužnosnicima kao i širom javnosti pružajući im usluge stručnog savjetovanja.