MENEA organizira završnu konferenciju projekta SEPlaM-CC

Međimurska energetska agencija d.o.o. u srijedu, 16. veljače 2022. godine organizira završnu konferenciju projekta SEPlaM-CC financiranog iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Završna konferencija će se održati u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. na adresi Bana Josipa Jelačića 22B, 40 000 Čakovec  s početkom u 10:00 sati.

Planiran je sljedeći program završne konferencije:

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na navedenoj konferenciji, molimo Vas da svoj dolazak OBAVEZNO potvrdite najkasnije do utorka, 15. veljače 2022. godine do 12:00 sati na e-mail: danijela.vrtaric@menea.hr ili na broj telefona 040/395-559.

Službeni poziv i program završne konferencije dostupni su s desne strane ovog članka pod stavkom Dokumenti.

Projekt SEPlaM-CC proveden je i financiran u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Glavni cilj projekta bio je povećati kapacitete u prekograničnom javnom sektoru kroz suradnju te razmjenu iskustva, najboljih praksi i znanja na području upravljanja održivim energetskim planiranjem i ublažavanja klimatskih promjena. Upravljanje i planiranje održive energije te ublažavanje klimatskih promjena dva su najveća problema današnjice, a ključ uspjeha u svladavanju izazova koji proizlaze iz navedenih problema leži u donošenju i implementaciji odgovarajućih strateških i planskih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Budući da lokalne i regionalne vlasti imaju glavnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, one su bile direktno uključene u realizaciju projektnih aktivnosti na način da su se za dvije odabrane jedinice lokalne samouprave (1 HR, 1 HU) u okviru projekta izradili Akcijski planovi održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena (SECAP). Navedenim dokumentima su definirane konkretne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, upotrebu obnovljivih izvora energije i ublažavanje klimatskih promjena s vremenskim okvirima i dodijeljenim odgovornostima za njihovu provedbu na administrativnom području gradova Mursko Središće i Lenti. Nastavno na navedeno može se zaključiti kako je implementacija projektnih aktivnosti bila usmjerena na poticanje planiranja i provedbu mjera za povećanje energetske učinkovitosti i upotrebu obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru. U okviru projekta održane su i radionice umrežavanja u sklopu kojih se ostvarila suradnja stručnjaka iz različitih područja te edukativne radionice koje su bile namijenjene povećanju kapaciteta javnih djelatnika koji sudjeluju u izradi planskih dokumenata i na provedbi mjera za povećanje energetske učinkovitosti te ublažavanja klimatskih promjena.

Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA u projektu je sudjelovala kao vodeći partner, a drugi partner na navedenom projektu bila je Zaklada za promociju poduzetništva Županije Zala iz susjedne Mađarske. Ukupni budžet projekta iznosi 176.075,35 eura, a provedba projekta je započela 1. srpnja 2020. godine i traje do 28. veljače 2022. godine.