Kreće obnova radionica Graditeljske i Tehničke škole Čakovec

S više od 6,5 milijuna kuna kreće se u rekonstrukciju školskih radionica Tehničke škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, nakon što je danas potpisan Ugovor o javnoj nabavi radova na energetskoj obnovi zgrada. Kako je naglašeno prilikom svečanosti potpisivanja, radovima iz glavnog projekta na bazi godine dana smanjit će se troškovi potrošnje energenata za 61,07%, što je velika ušteda za škole, uz vrijednost koja se dobiva samom rekonstrukcijom za oko 1400 učenika koji radionicama gravitiraju.

Ugovor su 26. veljače 2018. godine potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača radova, Međimurje PMP d.o.o. Božidar Žvorc. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec, Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec, pročelnik UO za poslove župana Goran Gotal, direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić sa suradnicom Leonardom Tarandek Nevenka Vuković Varga, glavna projektantica na projektu.

Potpisivanjem ovom ugovora nastavlja se jedan već prije 2 godine započeti niz sanacija i adaptacija prostora Tehničke škole Čakovec. Čekali smo dugo, no ono što smo vidjeli u projektima daje nam garanciju da ćemo učenici i zaposlenici kroz 6 mjeseci imati bitno bolje uvjete rada te će se nakon još jednog manjeg zahvata moći reći da je Tehnička škola u potpunosti pripremljena za narednih do 20 godina te ćemo imati odlične uvjete za rad“, rekao je pritom ravnatelj Blažeka i zahvalio županijskim stručnim službama što su prepoznali potrebe škole.

Veliko mi je zadovoljstvo što u ove radove ulazi i Graditeljska škola Čakovec, posebno zato što u zadnje vrijeme govorimo o reformi strukovnog školstva, a s druge strane svjedočimo i uzletu graditeljstva. Naša škola ponovo dobiva na važnosti kakvu je imala u prošlosti i mislim da Međimurska županija na najbolji mogući način baš kroz ovakve zahvate, pothvate i investicije pokazuje da brine o strukovnom školstvu u svojoj županiji i da želi potaknuti razvoj strukovnog školstva i povratak učenika u strukovne škole u Međimurju“, dodao je ravnatelj Ladić i objasnio kako očekuje i skoru obnovu same zgrade škole u čemu vidi napredak kompletnog strukovnog školstva u Međimurskoj županiji. „Zahvat koji će se provoditi u okviru energetske obnove odnosi se na rekonstrukciju vanjske ovojnice, zidova i krovišta, na rekonstrukcije stolarije, rasvjete i na djelomičnu rekonstrukciju strojarskog dijela, dakle sustava grijanja“, objasnio je Višnjić i dodao kako MENEA uz ovaj vodi pripremu i prijavu za još 5 objekata za energetsku obnovu javnih zgrada u iznosu od 26 milijuna kuna, a vezano uz direktno ulaganje u odgoj i obrazovanje.

Projekt pribavljanja potrebne dokumentacije uz same pripreme za investiciju krenuo je još u listopadu 2016. godine, a završetak rekonstrukcije i ulaganja u energetsku obnovu očekuje se krajem 2018. Za dobro pripremljen i apliciran projekt dobivena su bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost oko 3,7 milijuna kuna, uz 1,9 milijuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Zadovoljstvo mi je potpisati još jedan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji naših obrazovnih institucija, posebice kada se radi o ulaganju u dvije ustanove koje su ključne u našem daljnjem viđenju prilagodbe obrazovanja tržištu rada. Poruka koju dokazujemo promišljenim i sustavnim ulaganjima je jasna, nećemo čekati nikoga s reformama obrazovanja, već ćemo raditi onako kako najbolje znamo a da bi osposobili naše mlade Međimurke i Međimurce za siguran, kvalitetan i dobro plaćen posao, a ne za Zavod za zapošljavanje“, rekao je prilikom potpisivanja župan, ali i naglasio kako je u svakom dobrom sustavu uz  vrhunske infrastrukturne uvjete važan i jednako takav tim ljudi, što Tehnička i Graditeljska škola svakako imaju.

Preuzeto sa službenih stranica Međimurske županije.