Hrvatska je sve veći uvoznik energenata i treba joj dobra energetska strategija

Hrvatska uvozi čak 57 posto potrebnih energenata, pa je stoga nužno imati dobru gospodarsku strategiju koja prati promjene na energetskom tržištu istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a, dr.sc. Dragan Kovačević na svom je predavanju “Uloga energetike u hrvatskom gospodarstvu” na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. “Sve se politike vode preko energetike. Mi u Hrvatskoj s nekoliko desetljeća zakašnjenja stavljamo u fokus energetiku, preko koje će se odvijati čak i politički dio odnosa Istoka i Zapada.

Ono što Hrvatska treba, jest slijediti svoje interese, a interes je da imamo što više vlastitih energetskih potencijala, da razvijamo svoj distribucijski sustav i da budemo dio svih europskih distribucijskih tokova”, kaže Kovačević. O Kvarneru kao energetskom čvorištu drži kako je iskorišten tek dio potencijala. JANAF ima sjedište u Omišlju na otoku Krku, i ta je luka među tri najbolje na svijetu. “U naftnome dijelu biznisa Hrvatska postaje značajno čvorište, no u ostalim segmentima tek trebamo iskoristiti geostrateški položaj. U odnosu na to kako smo svoju poziciju iskoristili u turizmu, mislim da energetika nije dovoljno iskorištena”, rekao je Kovačević.

Na energetski sektor se može utjecati investicijama, povećanjem proizvodnje, intenziviranjem izvoza i povećanjem tržišnog udjela na domaćem tržištu. Povećanje energetske učinkovitosti je jedan od najznačajnijih, ali i vrlo zahtjevnih energetskih ciljeva za čije ostvarenje je nužan tehnološki razvoj i štednja energije uz nova ulaganja. Uz određena ulaganja Hrvatska bi realno mogla pripadati sredini ljestvice EU, misli predsjednik Uprave Janafa. Spominjala se i Termoelektrana Rijeka koja je trenutno van pogona, a stručnjaci smatraju da se za njezinu ponovnu aktivaciju potrebno prilagoditi novim standardima. Ulaskom u EU, moramo to imati na umu, postrožili su se i ekološki standardi.

Hrvatska je, kao i ostale zemlje Europske Unije, uvoznica energije i nerealno je očekivati da će doći do većih promjena. Morat ćemo i dalje preferirati uvoz, ali dizati standard naših građana, jedan je od zaključaka s predavanja. Valja znati i da će nafta i dalje ostati primarni izvor energije u narednim desetljećima, iz jednostavnog razloga što vjetar i sunce ne mogu u potpunosti zamijeniti naftu. Predavanje dr.sc. Dragana Kovačevića održalo se u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost “Ekonomski i socijalni učinci reformi u energetskom sektoru na održivi ekonomski rast”.  Dr.sc. Kovačević je i gost predavač na poslijediplomskom specijalističkom studiju Ekonomija energetskog sektora, multidisciplinarnom studiju koji EFRI izvodi u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.