Hrvatska dosegla 14% isplaćenosti sredstava iz ESI fondova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je krajem rujna objavilo nove podatke o provedbi operativnih programa za razdoblje od 2014. do 2020. godine prema financijskim pokazateljima. Podaci se odnose na iskorištenost sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u mjesecu kolovozu.

U financijskoj perspektivi 2014. do 2020. godine, zaključno s 31. kolovoza 2018. godine, od 10 milijardi i 727 milijuna eura, koliko nam je na raspolaganju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, korisnicima je isplaćeno 14% sredstava, dok je ugovorenost na razini od 53,17%.

Po pitanju isplaćenosti, predvodnik je Program ruralnog razvoja, financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Upravljačko tijelo za ovaj program jest Ministarstvo poljoprivrede, koje je zajedno s korisnicima Programa uspjelo doseći, za našu situaciju, prilično dobar postotak od 25,60% isplaćenih sredstava. Program ruralnog razvoja jest drugi po redu po parametru vrijednosti ugovorenih sredstava s čak 51,79% ukupne alokacije od 2 milijarde i 26 milijuna eura. Drugi najuspješniji program po isplaćenosti jest Operativni program Konkurentnost i kohezija s 11,66% sredstava isplaćenih korisnicima od ukupne alokacije koja iznosi 6 milijardi i 831 milijun eura. Međutim, ovaj je program u dinamici ugovaranja najuspješniji, u čemu je u srpnju i kolovozu pretekao Program ruralnog razvoja te trenutno barata s 58,38% ugovorenih sredstava od ukupne alokacije. Upravljačko tijelo ovog Operativnog programa jest Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na donjoj ljestvici uspjeha nalazi se Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Sama isplaćenost korisnicima u postotku od 13,28% sredstava nije toliko loša, ako usporedimo razinu isplaćenosti čitave alokacije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ugovorenost programa jest nešto slabija, i iznosi 42,52% ukupne alokacije koja za ovaj operativni program iznosi 252,6 milijuna eura.

Na samom kraju financijske perspektive ne možemo biti sasvim zadovoljni ovim iznosima, posebice ako promatramo isplaćenost sredstava korisnicima koja je ukupno gledano iznosi 14%. Razina ugovorenosti je u svakom slučaju poprimila intenzivniji tempo, ali je pitanje hoće li sva ugovorena sredstva biti i isplaćena, odnosno, hoće li korisnici provesti projekte u skladu sa svim pravilima korištenja sredstava iz ESI fondova, ili će izvjestan postotak zbog nepravilnosti i financijskih korekcija ostati neisplaćen.

Najviše zabrinjava Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Od svih operativnih programa ovaj program, kojim u svojstvu Upravljačkog tijela upravlja Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ima najslabije rezultate po ovdje odabranim pokazateljima. Isplaćenost sredstava korisnicima ne prelazi niti 10%, odnosno, iznosi samo 9,47% ukupne alokacije od 1 milijardu i 617 milijuna eura. Ovaj je Operativni program najslabiji i po ugovorenosti, koja iznosi samo 34,53%.

S obzirom da smo u samom finišu financijske perspektive, rezultati moraju biti poziv na buđenje Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ali i Posredničkim tijelima razine 1 koji svojim radom također mogu zadati tempo nasušno potrebnim promjenama u apsorpciji sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Preuzeto s portala www.eu-projekti.info.