Gotova energetska obnova na više od 300 višestambenih zgrada

Poziv “Energetska obnova višestambenih zgrada” Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je 17. listopada 2016. godine te je zahvaljujući velikom interesu prijavitelja, odnosno upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika, ugovorena cjelokupna alokacija koja je bila na raspolaganju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014-2020 stoga je poziv zatvoren 31. siječnja 2017. godine.

Svrha poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

Na poziv su zaprimljene čak 649 prijave od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sada su potpisana 584 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovorenim projektima obuhvaćeni su stanari 16 000 kućanstava u višestambenim zgradama.

Interes za energetskom obnovom višestambenih zgrada je i dalje povećan, međutim nužan preduvjet za pripremu novog poziva je odobrenje povećanja alokacije od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela (UT) na čemu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u svojstvu Posredničkog tijela razine 1 (PT1) intenzivno radi. Sve informacije o eventualnom novom pozivu biti će pravovremeno objavljene na web stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova (www.strukturnifondovi.hr) te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja (https://mgipu.gov.hr).

Tekst članka preuzet sa službenih stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.