FZOEU najavljuje 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ovu je godinu za građane osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani proračun za tu namjenu. Javni poziv za građane očekuje se do kraja prvog tromjesečja.

Građani će moći dobiti do 40 posto sredstava za osobna električna i hibridna vozila s mogućnošću punjenja električnom energijom (plug-in hibridi) te motocikle i skutere.

Visinu poticaja Fond je neznatno korigirao, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina – do 9000 eura za električne automobile, do 5000 eura za plug-in vozila i do 2500 eura za motocikle i skutere, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska.

Gospodarski subjekti

Ono što je novina u odnosu na prije je da je, sukladno analizama koje su napravljene, ograničena cjenovna kategorija automobila koje će sufinancirati na iznos do 50.000 eura.

Iz Fonda kažu kako se očekuje veliki interes građana. Osigurano je dovoljno sredstava tako da bi novca trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane. Procijeni li se da će biti potrebno, u skladu s mogućnostima, planiraju se osigurati i dodatna sredstva.

Uz rekordnih 15 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za građane, u drugom valu poticaja u Fondu planiraju osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte.

U suradnji sa svim resornim ministarstvima Fond sustavno radi na poticanju mjera dekarbonizacije prometa, a moguće je da će za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju biti i sredstva iz fondova Europske unije. Uz to, potiče se razvoj infrastrukture pa je, osim namjenskog javnog poziva za punionice koji je bio prošle godine, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dana mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponski sustav da dobiju sredstva u iznosu od 1000 eura i za kućne punionice električnih vozila.

Cilj je, kako ističu, sustavno i paralelno poticati mjere elektromobilnosti koji će doprinositi dekarbonizaciji cestovnog prometa.

Na kraju, valja naglasiti kako je u posljednjih par godina uz pomoć subvencija Fonda kupljeno oko 3000 vozila.

 

Izvor: energetika-net