Energetska obnova obiteljskih kuća 2016., uvjeti natječaja još nisu poznati

Kao i prošlih godina, i u 2016. godini planira se nastavak provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća. Provedbeno tijelo programa biti će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će se građani javljati direktno na raspisan natječaj Fonda. S obzirom na kašnjenje u donošenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donesen je tek 24. ožujka 2016. godine jer on čini sastavni dio konsolidiranog državnog proračuna. Prema informacijama iz Fonda trenutno je u izradi Plan raspisivanja javnih poziva i natječaja za 2016. godinu unutar kojeg se nalazi i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća te se njegov raspis očekuje u srpnju ove godine.

U 2016. godini će se osim nacionalnih sredstava u okviru Programa energetske obnove obiteljskih kuća koristiti i sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sami uvjeti natječaja za 2016. godinu još uvijek nisu poznati te iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost apeliraju na strpljenje građana, certifikatora i ostalih dionika. Ukoliko se ne promijene prošlogodišnji uvjeti vezani uz angažman ovlaštenih energetskih certifikatora uz sam natječaj i natječajnu dokumentaciju, biti će objavljen i popis certifikatora čije usluge financira Fond, a koji će za građane uz pomoć kod prijave odraditi i sve ostale aktivnosti u sklopu natječaja te izraditi energetski certifikat za objekt.

Stoga se građani mole za strpljenje prije ulaska u sporazume s potencijalnim certifikatorima do službene obavijesti od strane Fonda u kojoj će biti poznati i točan datum raspisa te detaljni uvjeti natječaja za 2016. godinu. Nakon službene objave Fonda, sve informacije o natječaju za 2016. godinu biti će dostupne na internetskim stranicama Međimurske energetske agencije d.o.o. i Međimurske županije.