Energetska obnova javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u Međimurskoj županiji

U četvrtak 23. veljače 2017. godine se u prostorima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec održala završna konferencija za novinare za dva projekta izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja – ETŠ-a i pripadajuće sportske dvorane te Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.

Na nedavno zatvoreni javni poziv za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja uz prijavu projekata energetske obnove Ekonomske i trgovačke škole i sportske dvorane i OŠ Šenkovec, prijavilo se još 4 ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja – radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, Učenički dom Graditeljske škole, OŠ Selnica i sportska dvorana OŠ Donji Kraljevec. Ukupna investicija za obnovu navedenih ustanova iznosi oko 27 milijuna kuna od čega će čak 25 milijuna kuna stići iz europskih i nacionalnih fondova. Dodana vrijednost svih navedenih projekata je ta da su planirane uštede potrošnje energenata u ustanovama veće od 60%.

Međimurske energetska agencija d.o.o. sudjelovala je u pripremi i provedbi projekata izrade projektne dokumentacije te pripremi projektne prijave za samu energetsku obnovu ustanova kao tehnički koordinator. Direktor MENEA-e, Alen Višnjić, obavijestio je okupljene da je prema službenim informacijama iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupno zaprimljena 231 projektna prijava, ukupne vrijednosti oko 800 milijuna kuna dok prijavitelji mogu dobiti oko 402 milijuna kuna  bespovratnih sredstava. Objava novog natječaja za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja planira se u rujnu ove godine, a prema sadašnjim projekcijama indikativni iznos financijske omotnice bi iznosio 330 milijuna kuna dok je indikativni iznos bespovratnih sredstava 152 milijuna kuna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da se uz prijavu projekta obnove odgojno – obrazovnih ustanova, već sutra predaju projekti i u zdravstvu, izradom Akcijskog plana energetske obnove kompleksa Županijske bolnice Čakovec, ali i za energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, vrijednog oko 10 milijuna kuna.

Na konferenciji su bili prisutni još i Leonarda Tarandek, voditeljica projekta, Duško Kanižaj, predstavnik tvrtke Instal Promet Kanižaj d.o.o. i Nevenka Vuković Varga, predstavnica tvrtke Princon d.o.o. koja je naglasila kako će se provoditi edukacija djelatnika i učenika, da se uštede isplate što prije.