Dynamic Light – U Italiji održan sastanak projektnih partnera i transnacionalni trening seminar

Kao nastavak provedbe projekta Dynamic Light, krajem prošlog mjeseca u Italiji je održan 5. sastanak projektnih partnera zajedno sa trening seminarom i studijskim posjetom pilot područja. Sam sastanak projektnih partnera i trening seminar održao se u gradu Cesena dok je studijski posjet bio organiziran od strane projektnih partnera TEA s.p.a. u gradu Mantova.

Međimurska energetska agencija d.o.o., zajedno s Gradom Čakovcem kao projektni partneri sudjelovali su na sva tri organizirana događanja. U sklopu sastanka projektnih partnera, direktor Agencije, Alen Višnjić te voditelj projekta za Grad Čakovec, Slobodan Veinović, održali su prezentaciju implementacije pilot investicije na području grada Čakovca. Na transnacionalnom trening seminaru sudjelovale su Maja Bratko, viša stručna suradnica te Iva Vrankić, stručna suradnica iz MENEA-e kao i Ninoslav Šipoš, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove Grada Čakovca.

Osim navedenog, u gradu Cesena projektni je konzorcij prisustvovao otvorenju pilot instalacije u krugu bivše rafinerije šećera koja je sada pretvorena u stambeni prostor te djelomično sveučilišni kampus. Nova dinamična rasvjeta u tom se gradu implementirala u parkovnom području pokraj obnovljenog gradskog kvarta, gdje je 69 starih svjetiljaka zamijenjeno sa 25 novih na bazi LED tehnologije zajedno s ugradnjom senzora pokreta.

Nakon tri dana sastanka i transnacionalnih trening seminara u gradu Cesena, četvrti je dan organizirani studijski posjet pilot lokaciji u gradu Mantova. Pilot investicija u tom je gradu implementirana u parku Bosco Virgiliano te je klasificirana kao bio-dinamična. Sve su svjetiljke zamijenjene s onima koje koriste LED tehnologiju te se putem senzora upravlja sa zatamnjivanjem istih ovisno o tome tko koristi puteve, odnosno koliko je korisnika trenutno u parku. Osim same mogućnosti zatamnjivanja, svjetiljke imaju i mogućnost promjene temperature svjetlosti ovisno o trenutnim potrebama i to na ili 2.700 ili 4.000 kelvina.

Podsjećamo, projekt Dynamic Light prijavljen je na transnacionalni program Interreg Central Europe u suradnji 15 partnera koji dolaze iz 7 zemalja središnje Europe te je 15. travnja 2016. godine odlukom zajedničkog tajništva odabran kao jedan od 35 projekata koji će biti sufinancirani sredstvima iz navedenog programa. Glavni cilj projekta je napraviti pomak od planiranja lokalne rasvjetne infrastrukture prema modernom, energetski učinkovitom planiraju rasvjete koje je orijentirano prema potražnji te uključuje bolje upravljanje istom – demonstrira proces kako grad može implementirati energetski učinkovitu rasvjetu počevši od ideje pa sve do razine evaluacije.