Dodijeljeno 270 mil. potpora za OIE i energetsku učinkovitost u industriji

Jučer, 18. lipnja 2018. godine potpisani su ugovori o dodjeli gotovo 270 mil. kn bespovratnih potpora za ukupno 77 projekata u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“. Na poziv objavljen lani, 10. listopada pristigao je 131 projektni prijedlog, a 77 ih je zadovoljilo sve uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava. Inicijalno je bilo predviđeno dodijeliti 114 milijuna kuna, ali je taj iznos zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga povećan, te je ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su dodijeljena 269,3 milijuna kuna.

Nakon provedbe predviđenih aktivnosti koje su potaknute ovim pozivom, emisije CO2 bit će manje za 17.125 tona godišnje. Ukupno će industrijskom sektoru bez prehrambene industrije biti smanjena potreba za energijom iz neobnovljivih izvora za 83,7 milijuna kWh što je 0,97 % ukupne energije koju godišnje troši taj sektor. Jedna od tvrtki koja je dobila bespovratna sredstva je i Jadran galenski laboratorij (JGL) i to za četiri projekta vrijedna ukupno četiri milijuna kuna, a JGL-u su dodijeljena sredstva u iznosu 2,5 milijuna kuna koja pokrivaju 63% ukupne vrijednosti projekta. Tvrtka će realizirati četiri projekta. Prvi je izgradnja nove fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Time će uštedjeti 102.330,28 kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u iznosu od 24,03 tone godišnje. Drugi projekt je vezan uz sanaciju krova skladišta ulaznih materijala na lokaciji Svilno 1, s ciljem održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije te projekt zamjene rashladnika sterilnih otopina s novim, energetski učinkovitijim i priremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina.

Među tvrtkama koje su dobile potpore su Centrometal, AMS Biomasa, Brodosplit, DIV, Energy plus, Ericsson, Eurotim, Našicecement, Presoflex gradnja, Pro-Klima, Saponia, Spin Valis i Vetropack Straža, a zanimljivo je da velik broj tvrtki planira gradnju FN elektrana. U ime svih potpisnika ugovora zahvalila je predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević. „Radi se o značajnoj  financijskoj potpori gospodarskim subjektima. Istodobno, ovo je odličan putokaz drugim institucijama kakvu državnu administraciju želimo i trebamo. S druge strane, ovo je poruka tvrtkama da je dobro upravljanje i ozbiljan pristup svih dionika uvijek ključ uspjeha.“ Sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.