Direktor MENEA-e sudjelovao na međunarodnoj konferenciji po projektu “EYD2015: The future we want”

Direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. sudjelovao je u ponedjeljak 11.12.2017. godine na međunarodnoj konferenciji u sklopu projekta „EYD2015: The future we want – Local Authorities for Sustainable Development” sufinanciranog od strane EuropeAid programa Europske komisije. Navedena konferencija održana je u Thermal Hotel Balance, Lenti. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalnih vlasti i agencija iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Konferenciju je otvorio pozdravnim govorom g. Musits Róbert, nakon čega je predstavljen projekt „EYD2015: The future we want – Local Authorities for Sustainable Development” čija provedba je započela još 2014. godine. U provedbi projekta sudjelovalo je 17 projektnih partnera iz 10 europskih zemalja, dok je voditelj projekta Climate Alliance. Osnovni cilj projekta je informiranje i senzibiliziranje donositelja odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini s ciljem postizanja strateških političkih odluka za održivi razvoj.

Iz slovenske Regionalne razvojne agencije za Pomurje – LEA Pomurje, g. Štefan Žohar predstavio je projekt INTENSSS PA. Cilj projekta je pružiti potporu lokalnim vlastima da integriraju energetske teme u prostorno planiranje i regionalne socioekonomske pokazatelje. Nadalje, g. Zoltán Varga ukratko je definirao sljedeća tri osnovna čimbenika važna za učinkovitu energetsku obnovu stambenih zgrada: tehnički čimbenici, zakonodavni čimbenici i financijski čimbenici. Nakon toga je g. Róbert Musits predstavio Klimatsku strategiju mađarske općine Zala.

U sklopu konferencije održane su tri panel diskusije. U prvoj diskusiji sudjelovali su predstavnici lokalnih vlasti, u drugoj članovi mreže lokalnih i regionalnih vlasti, dok su u trećoj panel diskusiji sudjelovali predstavnici energetskih agencija. U panel diskusiji predstavnika lokalnih vlasti sudjelovao je g. Slobodan Veinović ispred Grada Čakovca te je istaknuo važnost energetske učinkovitosti na širem području grada kao i važnost uključenosti građana u provedbu mjera energetske učinkovitosti. Među projektima vezanim uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na području grada Čakovca naveo je energetsku obnovu višestambenih zgrada te projekt Dynamic Light U trećoj panel diskusiji direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. predstavio je nekoliko primjera najbolje prakse na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije pri čemu je kao primjere najboljih naveo projekte AAT Geothermae, Dynamic Light, RURES i energetska obnova javnih zgrada na području Međimurske županije.