RuGeoHeat – u Mađarskoj održan treći sastanak projektnih partnera

U četvrtak, 4. srpnja 2019. godine, održan je treći sastanak projektnih partnera te treći internacionalni sastanak radne grupe projekta RuGeoHeat – Analysis of the shallow geothermal energy exploitation potential and its’ use in heating of rural and semirural area (Analiza potencijala iskorištavanja energije iz plitke geotermije te njezine upotrebe za grijanje u ruralnim i prigradskim područjima).

Sastanak se održao u prostorima projektnog partnera, odnosno tvrtke GEOCHEM Laboratories Nonprofit Ltd., a na njemu su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera. Osim predstavnika projektnih partnera, na sastanku su sudjelovali i relevantni vanjski stručnjaci.

Nakon uvodnih riječi domaćina, viša stručna suradnica iz Međimurske energetske agencije d.o.o., Maja Bratko predstavila je projekt i njegove administrativne i komunikacijske aktivnosti. Nakon toga, radne pakete, provedene i daljnje aktivnosti u sklopu provedbe projekta RuGeoHeat predstavili su voditelji radnih paketa, odnosno Bojan Vogrinčič, direktor Lokalne energetske agencije za Pomurje, Iva Vrankić, stručna suradnica iz Međimurske energetske agencije d.o.o. te Damir Mandić, voditelj projekata iz Regionalne energetske agencije Sjever.

Glavna rasprava bila je usmjerena na implementaciju završnih aktivnosti koje prethode izradi završnih dokumenata. Osim toga, tema sastanka bila je i organizacija završne konferencije koja će se održati krajem kolovoza u Koprivnici.

Nakon sastanka, od strane domaćina, za sve projektne partnere kao i vanjske stručnjake bio je organiziran obilazak samog laboratorija.

Projekt RuGeoHeat odobren je za financiranje putem financijskog mehanizma Seed Money Facility programa transnacionalne suradnje Interreg Danube te se provodi u trajanju od 12 mjeseci od 1. rujna ove do 31. kolovoza sljedeće godine. Glavni cilj projekta je istraživanje trenutnog stanja i potreba na području plitke geotermije u regiji, izrada plana implementacije glavnog projekta te istraživanje mogućnosti financiranja odnosno prijave istoga na dostupne javne pozive i natječaje.

Ukupna vrijednost projekta je 50.000,00 eura dok budžet MENEA-e iznosi 14.000,00 eura.