414 novih eko vozila uskoro na hrvatskim cestama

Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na hrvatskih cestama bi se u idućih 6 mjeseci trebalo naći više od 414 novih eko vozila što je rezultat provedenog javnog poziva, u sklopu kojeg je građanima na raspolaganju bilo 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Najveći dio tog iznosa, 10,5 milijuna kuna će biti iskorišteno za kupnju 133 električna i 1 plug in električnog automobila, 935 tisuća kuna Fond je odobrio za nabavu 22 električna bicikla, dok će se s 520 tisuća kuna sufinancirati kupnja 56 eklektičnih motocikala.

Korisnicima koji su dostavili potpunu dokumentaciju naznačenu u javnom pozivu te svoj zahtjev predali u okviru raspoloživih 12 milijuna kuna, ovih dana će se stići odluka i ugovor o sufinanciranju koji se može konzumirati u roku od 6 mjeseci. Nakon što se dostavi izvornik računa za vozilo, potvrda da je isto u cijelosti isplaćeno te preslik prometne dozvole Fond će u roku od 30 dana korisniku isplatiti odobreni iznos poticaja koji, ovisno o vrsti kupljenog vozila može iznosit od 5 do 80 tisuća kuna. U slučaju nabave vozila putem kredita ili financijskog leasinga Fondu se treba dostaviti predmetna preslika ugovora.

„Fond snažno podržava trend pojave elektrovozila na hrvatskim cestama, čemu u prilog govore i ove brojke. Primjerice, 2017. godine u Hrvatskoj je registrirano 277 električnih osobnih vozila, a rezultati samo ovog javnog poziva već pretpostavljaju rast od 64%.“ rekao je Ponoš te najavio skorašnji javni poziv za sufinanciranje eko vozila za tvrtke iz privatnog i javnog sektora vrijedan 13 milijuna kuna.

„Tvrtke će, osim za električne bicikle i motocikle te osobna vozila, moći dobiti poticaje i za putnička te teretna vozila kategorija M1–M3, N1-N3, koja će kao pogonsku tehnologiju moći koristit i stlačeni prirodni plin (SPP) ili ukapljeni prirodni plin (UPP). Procedura prijave će biti vrlo slična kao i ona za građane. Navedena vozila će se sufinancirati od 5 do maksimalnih 400 tisuća kuna, ovisno o vrsti vozila koja se nabavljaju.“, istaknuo je Ponoš.

Iznos dodijeljenih sredstava neće moći prelaziti 40% Fondu opravdanih troškova, odnosno moguće je biti dobiti do 400.000,00 kn po pojedinom korisniku.

Osim vozila, prema riječima direktora Ponoša, Fond do konca godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa poput mjera energetske učinkovitosti u gradskim prometnim sustavima, tečajeva eko vožnje te postavljanja punionica za električna vozila.

Preuzeto sa službenih stranica Fonda.