Održana provedbena radionica u okviru Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, u srijedu 16. svibnja 2018., održana je prva u nizu provedbenih radionica koje u suradnji s kolegama iz Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatske banke za obnovu i razvoj organizira Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za uspješne prijavitelje u okviru Poziva 4c1.4 ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’.

Nakon dodjele Odluka o financiranju uspješni prijavitelji će, prema informacijama kojima raspolažemo u ovome trenutku, do kraja svibnja potpisati i prve Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za svoje projekte energetske obnove,  kada otpočinje razdoblje provedbe projekta, koje u okviru ovoga Poziva traje najduže 24 mjeseca.

Cilj je ovih provedbenih radionica, uz pomoć kolega iz FZOEU i HBOR, skrenuti pažnju korisnika na nepravilnosti kroz čitavo razdoblje provedbe projekta koje mogu rezultirati financijskim korekcijama. One se najčešće odnose na provedbu postupaka javne/ bagatelne nabave, zatim neusklađenosti aktivnosti projekta  i glavnih proračunskih aktivnosti odobrenih Ugovorom ili pak na naknadno utvrđene aktivnosti provedbe neusklađene s uvjetima Poziva.

Također, podsjećamo da se Poziv za prijave ponovno otvora 4. rujna 2018. godine, kada će biti završen  postupak odabira već zaprimljenih projektnih prijedloga. Indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna, a zaprimanje projektnih prijedloga radi pružanja stručne podrške od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sektora za energetsku učinkovitost (FZOEU/SEU), započinje 6. kolovoza 2018. godine u 9:00 sati.

Više informacija o provedbenim radionicama i terminima održavanja pročitajte ovdje.