Zatvoren Javni poziv za nabavu eko vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je od kada je 25. travnja otvoren javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila zaprimio preko 1000 prijava. Poticaji od 5 do 80 tisuća kuna mogli su se dobiti za nabavu električnih bicikala, električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju, plug–in hibridnih automobila te za električne automobile, a građanima je ukupno na raspolaganju 12 milijuna.

Direktor Fond Dubravko Ponoš je 26. travnja najavio da će poziv biti privremeno zatvoren jer je Fondu već pristiglo dovoljno zahtjeva u okviru raspoloživog iznosa.

“Ovako veliki interes pokazuje da naši građani prihvaćaju svjetske trendove koji idu u smjeru što većeg korištenja vozila na električni pogon. Stručna služba Fonda obrađuje zaprimljene zahtjeve i na osnovu prvih analiza možemo reći da se otprilike 1/3 zahtjeva odnosi na električne automobile. Veliki interes je za električne skutere i bicikle, dok se najamne zahtjeva odnosi na kupnju hibridnih-plug in vozila. Detaljniju statistiku imat ćemo nakon što se svi zahtjevi detaljno pregledaju i obrade.“, izjavio je Ponoš. Najavio je da će kroz par tjedana Fond objaviti sličan javni poziv koji je namijenjen za privatne tvrtke i javni sektor.

Paralelno s većim brojem eko vozila na našim cestama potrebno je osigurati i odgovarajuću infrastrukturu. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punionica, no tendencija je da se taj broj znatno poveća te će Fond prema najavimo direktora Ponoša u ovoj godini sufinancirati i takve projekte. „Komparacije radi, u 2011. u zemljama Europske unije u upotrebi je bilo 3.800 punionica, dok je danas ta brojka prešla 100 tisuća. Sve ovo su pokazatelji u kojem tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i popratne infrastruktura te je sasvim jasno u kojem pravcu treba usmjeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj“., kazao je Ponoš.

Veliki interes građana komentirao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić „Nacrtom 4. nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za poticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano je 115,5 milijuna kuna tako da građani i u narednim godinama mogu očekivati poticaje Fonda za eko vozila.“, izjavio je ministar Ćorić.

Obavijest o privremenom zatvaranju poziva možete vidjeti putem sljedeće poveznice.