2017. rekordna godina u korištenju EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Zagrebu je jučer 22. siječnja 2018. godine, predstavila rezultate iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) u 2017. godini koja je obilježena značajnim porastom u svim fazama korištenja fondova.

Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) za razdoblje 2014. – 2020. godine Republici Hrvatskoj na raspolaganju je ukupno 10,7 milijardi eura. Nakon objave natječaja, proces korištenja EU sredstava započinje ugovaranjem projekata, nakon čega slijede isplate korisnicima ovisno o dinamici provedbe aktivnosti unutar tih projekata i temeljem provjera namjenskog i ispravnog trošenja sredstava. Isplaćena sredstva se potom ovjeravaju, odnosno provjeravaju, te se za odobrene izdatke izrađuju Izjave o izdacima koje se uz Zahtjeve za plaćanja šalju Europskoj komisiji nekoliko puta godišnje. Konačno, slijede isplate iz proračuna EU u proračun države članice.

Rezultati iskorištenosti EU sredstava tijekom 2017. u odnosu na prethodne tri godine 2014. – 2016. su sljedeći:

  • Korisnicima je na raspolaganje putem natječaja stavljeno ukupno 2,8 milijardi eura – 26% ukupne alokacije;
  • Vrijednost ugovorenih projekata s 985 milijuna eura na 3,7 milijarde eura – porast 277%;
  • Porast isplaćenih EU sredstava korisnicima s 288 milijuna eura na 927 milijuna eura – porast 221%;
  • Vrijednost ovjerenih sredstava, na temelju kojih Europska komisija vrši uplate u državni proračun, dosegla je iznos od 800 milijuna eura – porast 423%.

Nastavno na gore spomenute rezultate, ministrica Žalac izrazila je žaljenje što se toliko čekalo na početak objavljivanja natječaja tijekom prve dvije godine financijske perspektive i istaknula: “Ova je Vlada konačno postigla optimalnu brzinu raspisivanja natječaja i ugovaranja projekata, no uspješnost spomenutih rezultata umanjuju velika kašnjenja u prve tri godine financijske perspektive zbog čega su ukupne brojke i dalje niske.” te dodala kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao glavno Koordinacijsko tijelo za ESI fondove i Upravljačko tijelo za Operativni program Konkurentnost i kohezija, zajedno sa svim ostalim tijelima u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, ulaže značajne napore u dodatno pojednostavljivanje procedura i ubrzanje provedbe operativnih programa kako bi se sustigla ranije spomenuta kašnjenja u provedbi i do kraja perspektive doista iskoristila u potpunosti alokacija od 10,7 milijardi eura koja je na raspolaganju Republici Hrvatskoj.

Preuzeto s portala www.strukturnifondovi.hr.