10. obljetnica osnutka Međimurske energetske agencije d.o.o.

Dana 6. ožujka u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM-a proslavljena je 10. obljetnica osnutka Međimurske energetske agencije. Naime davne 2008. godine na tadašnjem sazivu Skupštine Međimurske županije donesena je odluka o osnivanju energetske agencije na temelju inicijative i ideje Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Međimurske županije.

Agencija je osnovana s ciljem pružanja tehničke potpore i javnom i privatnom sektoru, s ciljem jačanja regionalne mreže dionika u području energetike, s ciljem širenja primjera dobih praksi te pronalaženja dostupnih izvora financiranja. U sklopu desetogodišnjeg rada agencija je djelovala kao regionalna kontakt točka u svrhu informiranja zainteresirane javnosti, kao potpora u koordinaciji pripreme i provođenja projekata te kao institucija koja otkriva i predstavlja nove tehnologije, znanja, izvore financiranja te ih postepeno uvodi u cjelokupni razvojni proces Međimurske županije.

Direktor agencije Alen Višnjić ponosno je prezentirao prilikom održane svečanosti rezultate desetogodišnjeg rada, najznačajnije aktivnosti, provedene projekte i projekte koji su tek u provedbi, ostvarene ciljeve te naravno viziju i novi pogled u budućnost. U svom govoru direktor je također napomenuo kako agencija trenutno provodi prekogranični projekt sa susjednom Mađarskom vezan uz energetsku obnovu višestambenih zgrada te dva transnacionalna projekta, najveća projekta agencije, Dynamic Light i RURES. Uz to agencija sudjeluje kao tehnički koordinator i voditelj projekata energetske obnove javnih zgrada Međimurske županije koji su prijavljeni na dva javna poziva u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u kojima će se obnoviti ukupno 13 objekata, vrijednosti gotovo 53 milijuna kuna. Na samom završetku svog govora, direktor se zahvalio svim prisutnima na uspješnoj suradnji u proteklih deset godina, a posebno bivšim direktorima agencije Mladenu Boršiću i Mariu Klobučariću koji su također uveličali navedenu svečanost.

Nadalje, na svečanosti su uz Župana Matiju Posavca prisustvovali i zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Franjo Makovec Dragutin Glavina, te mnogi drugi uzvanici i gosti koji su pratili ovo obilježavanje u jednom ugodnom i ležernom tonu. Navedenoj svečanosti prisustvovali su i ravnatelji hrvatskih energetskih agencija Julije Domac (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvaske) te Ivan Šimić (Regionalna energetska agencija Sjever) te direktor energetske agencije iz susjedne Slovenije Janez Petek (Lokalna energetska agentura spodnje Podravje).

Čitavo događanje popraćeno je uz nastup basbaritona Henrika Šimunkovića i Darka Golubića na klaviru, te uz slavljeničku tortu za prvih uspješnih 10 godina.