U pogon pušteno prvo europsko postrojenje za pohranu energije

Schwerin, 18. rujna 2014. – Najveća europska komercijalna elektrana na baterije spojena je na mrežu u utorak u njemačkom gradu Schwerinu na Sjevernom moru. Ovo 5 MW postrojenje pogonjeno isključivo litij-ionskim baterijama osmišljeno je od strane berlinske tvrtke Younicos za WEMAG, proizvođača i dobavljača zelene električne energije.
Puštanjem ove elektrane u rad po prvi je puta u Europi jedno postrojenje pogonjeno isključivo baterijama zaduženo za stabilizaciju mrežnih frekvencija čime se dodatno olakšava integracija solarne i vjetroenergije u postojeću mrežu.

Sigmar Gabriel, njemački vicekancelar i ministar energije, nazočio je puštanju sustava te je tom prigodom izjavio: “Prvi komercijalni sustav za pohranu energije u baterijama ove veličine važan je korak uspješne energetske tranzicije. Baterije su od posebne važnosti za kontrolu napona i stabilizaciju mrežnih frekvencija, a u kombinaciji sa solarnom i vjetroenergijom mogu osigurati buduću stabilnost energetskog sustava. WEMAG-ova elektrana na baterije dobar je primjer predanosti komunalnih poduzeća u energetskoj tranziciji te se nadam da će inspirirati i druge projekte u Njemačkoj”.

batterie-620x340.jpg
Clemen Triebel iz Younicosa, dodao je: “Do sada su elektroenergetsku mrežu uglavnom stabilizirale neučinkovite elektrane na ugljen koje koriste samo dio svoje proizvodnje za kontrolu snage. One blokiraju kapacitet mreže te prisiljavaju isključivanje iz mreže elektrana na vjetar i sunce. Naš sustav izbjegava ovaj ekonomski učinak na način koji je puno brži i precizniji od termoelektrana. Zaključno, naš 5 MW sustav može pružiti iste mogućnosti kontrole mreže kao konvencionalna 50 MW elektrana”.

Sustav za pohranu energije nalazi se u objektu veličine sportske dvorane te sadrži 25.600 litij-manganskih ćelija koje mogu pohranjivati i slati energiju u milisekundama. Ćelije je dostavio Samsung SDI koji garantira učinkovitost i rad baterija na 20 godina. Pet srednjenaponskih transformatora koji zajedno teže 20 tona, spajaju baterije na regionalnu distribucijski mrežu te 380 kV visokonaponsku mrežu.

Regulacija frekvencije je usluga sustava koja uravnotežuje ponudu i potražnju energije u ravnotežu kroz kratkoročne prilagodbe. Do sada su regulaciju frekvencije pružale konvencionalne elektrane koje na neprecizan i spor način uravnotežuju proizvodnju. Prema Energy Research Centru iz Donje Saske, takav neučinkovit način stabilizacije mreže stvoriti će troškove koji će premašiti 5 milijardi eura do 2017. godine. Veliki sustavi za pohranu energije u baterijama izbjegavaju ovaj negativni efekt te će energetsku proizvodnju napraviti puno učinkovitijom i zbog toga je važno pravovremeno krenuti sa njihovom implementacijom.